Ето филмите, които впечатлиха US продуцентите 03.01 | 21:57

Гилдията на продуцентите в САЩ избира най-добрите заглавия за изминалата година

От Кремена Бедерева

Ако сте големи киномани и искате да си сверите часовника с предпочитанията от другата страна на Океана, непременно трябва да проследите наградите на Гилдията на продуцентите в САЩ. Те предшестват престижните церемонии по раздаването на "Оскар" и "Златен глобус" и обикновено са добър ориентир в света на Седмото изкуство. Отличниците ще бъдат наградени по време на бляскава церемония на 19 януари в Бевърли хилс.

В надпревара за признанието на продуцентите се борят заглавия, заложили на някои доста популярни холивудски знаменитости. Сред номинираните откриваме историческата драма "12 години в робство" с Брад Пит и Пол Джамати, "Американска схема" с Дженифър Лоурънс, Брадли Купър и Крисчън Бейл, както и космическия трилър "Гравитация" с Джордж Клуни и Сандра Бълок. Сили ще мерят още драмата на Уди Алън "Син жасмин", трилърът "Капитан Филипс" с Том Ханкс, "Клубът на купувачите от Далас" с Дженифър Гарнър и Матю Макконъхи и "Вълкът от Уолстрийт" на Мартин Скорсезе.

Определено битката ще е доста сериозна, защото става въпрос все за амбициозни заглавия и доста опитни екипи. Изненадващо обаче критиците в Щатите отбелязват липсата на някои ленти, които привлякоха вниманието на публиката. Такива са "Истинският Люин Дейвис" на братята Коен, "Август: Окръг Осейдж", който е адаптация на отличената с награди "Пулицър" и "Тони" едноименна постановка на Трейси Летс, и историческият разказ "Икономът".

Призът на Гилдията миналата година отиде при Бен Афлек за "Арго". След това заглавието спечели също и "Оскар" за най-добър филм.

Водещи