Женската сила в „Изворът на жените“ 19.01 | 18:42

Или когато жените решат да вдигнат любовна стачка, за да се борят за правата си

От iNews.bg

На фона на каменистия северноафрикански пейзаж и на смесицата от местни песни с понякога закачлив, понякога остро критичен текст, се разгръща историята на белгийско-италиано-френския филм "Изворът на жените".

Лентата от 2011 г., номинирана за "Златна палма” на фестивала в Кан, има прожекции в рамките на провеждащия се в София кинофестивал "Цветята на Корана", на който iNews е медиен партньор.

Битката за правата на жените в Арабския свят е пресъздадена чрез наглед забавната и закачлива сексуална стачка, която жените в едно селце в Северна Африка обявяват на мъжете си, докато не прокарат вода в селото.

Поводът е поредната загуба на неродено бебе, станало жертва на непосилната задача, с която жените са натоварени – да мъкнат вода, дори в напреднала бременност, от извор в планината под палещото слънце, докато мъжете им пият чай и хвърлят карти.

В основата на смелия ход да се опълчат сексуално на съпрузите си е една другоселка – красивата Лейля, омъжена за единствения интелектуалец в селото – учителя Сами.

Въпреки нежността и разбирателството помежду им обаче дори на интелигентен човек като Сами се оказва трудно да възприеме напълно женския бунт, заради който цялото село настръхва.

Жените се изправят не просто срещу мъжкия мързел, но и срещу наложената недостъпност на образованието и едностранчивото тълкуване на Корана в угода на мъжката гледна точка.

Красивите кадри, пъстрите костюми, забавните моменти и миговете на невинна нежност правят по-лесна за преглъщане иначе тежката тема.

В ролята на борбените и смели жени в лентата на Раду Михайлеану влизат Лейла Бехти, Хафсия Херзи, Хиам Аббас, Буюна, Салех Бакри.

Следващите прожекции в рамките на фестивала, който продължава до 9 февруари, са на 21 януари (събота) от 17:00 ч. в Дома на киното и на 24 януари (вторник) от 20:30 ч. в Евро синема.

Водещи

Най-четени