Жилища от XII-ХІІІ век в Асенова крепост 16.09 | 18:31

Археолозите предполагат, че в тях са живели войници - сред находките има копия, боздугани и стрели

От Андриян Георгиев

Жилищни сгради и предмети на бита от XII-ХІІІ век откриха археолози на Асеновата крепост, съобщава БТА.

Сред находките има и златна корубеста монета от края на XII и началото на XIII в., както и монета на Иван Александър. Най-много са намерени медни монети от първата половина на ХІІІ век.

Това съобщи ръководителят на археологическия екип Росица Морева. 

"Сега разкриваме жилищни помещения на източната тераса на крепостта. Открити са скални ниши, върху които най-вероятно също е имало жилища, за което свидетелства битова керамика", допълни Морева.

До момента само на източната тераса са разкрити останки от 14 жилища, което предполага, че тук са живеели около стотина души - предимно войници.

Теорията на Морева, че там е имало военен гарнизон, се потвърждава от факта, че най-масово се намират върхове на копия, на стрели (31 бр.), остатъци от боздугани, части от шпори, бръснач, джобни ножчета. 

Едновременно с военните атрибути се откриват и предмети на бита - копчета, прешлен от вретено, фрагменти от стъклени гривни, токи, което дава основание да се предположи, че военните на крепостта са живеели заедно със семействата си.

"Част от сградите са разрушени през XIX в., като с камъните са построени подпорни стени и скатът е терасиран и засят с лозя", каза още Морева.

Разкопките се финансират с 30 хил. лв. от Министерството на културата и с 1 500 лв. от общинския бюджет. 

От община Асеновград посочват, че съфинансирането осигурява половината от находките да останат в  музея в града и правото останалата половина да бъде показвана три пъти в годината в него. 

Община Асеновград реализира проект на стойност 3,2 млн. лв. за подобряване на инфраструктурата около Асенова крепост. 2,66 млн. лева са европейско финансиране, а останалата сума се осигурява от общината.

Най-четени