За гнева и гордостта на западния човек 07.03 | 11:54

Не пропускайте новата книга на Ориана Фалачи

От iNews.bg

Известната италианска журналистика Ориана Фалачи излага пространно своите размисли, чувства и страхове, свързани с исляма, сблъсъка на културите и бъдещето на европейската цивилизация в книгата "Гневът и гордостта" (ИК "Сиела"). Публицистичният труд, който излиза за първи път на български език, поставя началото на трилогия, която завършва с бестселъра "Силата на разума", предизвикал редица дискусии и противоречиви мнения.

Провокирана от събитията на 11 септември 2001 г., изтъкнатата италианска журналистка Ориана Фалачи нахвърля на хартия своите размисли за сблъсъка на цивилизациите, за радикалния ислям, за тероризма и необходимата решителна борба с него. Изтощена от липсата на сън и дълбоко разстроена от случилото се в САЩ, първоначално Фалачи публикува част от написаното във вестник "Кориере дела сера" под формата на статия, озаглавена "Гневът и гордостта”. Впоследствие решава да издаде пълния текст в едноименната книга, която предизвиква бурни реакции, спорове и обвинения. С това издание Фалачи поставя началото на трилогия, завършила с най-популярната й книга "Силата на разума".

1871944Сред основните теми в "Гневът и гордостта” са крайностите на ислямския фундаментализъм, опасностите от прекалената толерантност и политическата коректност,  необходимостта от защитата на западните ценности, традиции и културно наследство.

В краткото публицистично издание италианката пише също за унищожаването на паметници на културата от страна на талибаните и други екстремистки групи и припомня взривяването на статуите на Буда в Афганистан. Фалачи разказва и за срещата си с Далай Лама, като споделя неговото послание за мир. Въпреки това тя активно подкрепя военните действия в Ирак и Афганистан. Именно поради тези й крайни възгледи, мненията за Фалачи също са полюсни – мнозина я обвиняват в ксенофобия, докато много други одобряват позициите й и дори я определят като пророк, който предрича настъпващата епоха на несигурност и тероризъм, в която живеем и в момента.

Въпреки  противоречивите мнения книгите на Ориана Фалачи са световни бестселъри, а името ѝ е оставило своя отпечатък в историята на съвременната публицистика. В България италианката е известна със заглавията "Силата на разума” и "Корените на омразата”, които не слизаха от челните места в класациите за най-продавани книги месеци наред.

"Гневът и гордостта" е в превод от италиански език на Иво Йонков. Корицата е на художника Дамян Дамянов.

Водещи

Най-четени