За наградата "Астрид Линдгрен" ще се състезават 238 поети, писатели и художници 13.10 | 14:44

Наградата се връчва за заслуги в областта на детската литература

От Елица Елефтерова

За наградата "Астрид Линдгрен" ще се състезават 238 поети, писатели и художници от 68 страни. От тях 54 души са номинирани за отличието за пръв път, съобщават организаторите на наградата.

По техни данни тази година броят на кандидатите е с 15% по-голям от миналата година, предаде ИТАР-ТАСС. Лауреатът на наградата "Астрид Линдгрен" ще бъде обявен на 25 март 2014 година. Церемонията по връчване на отличието ще се  състои на 2 юни 2014 година в Стокхолм, информира БТА.

Годишната наградата "Астрид Линдгрен", която се връчва за заслуги в областта на детската литература, е учредена от правителството на Швеция след смъртта на световноизвестната  писателка през 2002 година.

Победителят получава парично  възнаграждение в размер на 5 милиона шведски крони (около 770  000 долара). В състава на журито, което се избира на всеки 4 години, влизат 12 души - писатели, литературоведи, художници,  библиотекари.  

През 2013 г. наградата "Астрид Линдгрен" беше присъдена на аржентинската писателка и художничка Марисол Мисента, известна  още под името Исол. Тя бе предпочетена от общо 207 претенденти за отличието.

Най-четени