Загубихме виден български историк 17.02 | 10:23

Проф. дин Петър Тодоров е починал на 15 февруари

От Кремена Бедерева

Видният български историк и историограф проф. дин Петър Тодоров, роден на 28 юли 1934 г. в с. Житница, почина на 15 февруари 2014 г. Това съобщиха от пресцентъра на община Добрич.

Проф. Тодоров работи от 1964 до 2011 г. във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", а от 2000 г. е почетен гражданин на Добрич. Той е автор на редица монографии, статии, студии и сборници с документи с приносен характер в проучването на историята на Добруджа и дългогодишен преподавател.

Ръководител е на научни форуми и на комплексни програми за проучването на Добруджа и на Северното Причерноморие, редактор на научни списания и изследвания и член на научните колективи, създали трудовете: "История на град Толбухин", "Кратка история на Добруджа", "История на Добруджа", т. 4, и корпусите с извори за Балчик, Тутракан и Добруджа от периода на новото време.

Проф. Тодоров направи дарение през 2013 г. на Добрич. То съдържа ценни документи и материали от неговия личен научен архив, събирани в продължение на половин век в наши и чужди архиви и библиотеки. Тази колекция се съхранява в Регионална библиотека "Дора Габе" и е достояние на всички изследователи на модерната история на Добруджа.

Водещи

Най-четени