Задава се първото българско 3D 16.05 | 18:55

Филмът е посветен на нестинарството

От iNews.bg

Почитателите на българското кино със сигурност отдавна чакат родно 3D предложение. Ето че то вече е готово и скоро ще се появи по кината. Това е документалният филм "Стъпки в огъня", посветен на тайнството, разпънато между свещено и езическо, запазено през вековете. Премиерата на заглавието ще бъде през месец юни.

Лентата ще представи на зрителите един от най-българските обичай – нестинарството. Той идва от малкото село Българи, което е разположено в полите на Странджа планина, община Царево. Невероятните движения на майсторите в това типично родно изкуство непрекъснато изумяват чуждестранните туристи. Не малко от тях дори се влюбват в страната ни именно заради този обичай.

Автентичните нестинари играя своя танц върху жаравата един единствен път в годината – вечерта на 3 юни. Филмът освен със своята триизмерна перспектива ще впечатли също и с интересното сътрудничество на българския режисьор Андрей Хадживасилев и американката документалист Мелоди Гилбърт.

Андрей Хадживасилев е познат с екстремния си документален филм "Паркур – начин на живот". В творческата му биография откриваме и множество музикални клипове за български звезди от роклегендата Милена Славова, до ексцентричните рапъри Румънеца & Енчев и 100 Кила. Той е автор и на първия български 3D музикален клип "Така се събужда деня" на група "Атлас”.

"Аз съм голям почитател на новите технологии в киното и затова, след като направихме първия 3D клип, беше въпрос на време да сътворим с екипа ми и първия 3D филм. Играта на нестинарите е нещо много зрелищно и красиво, неслучайно избрах именно тази тема за документален филм в 3D”, споделя Андрей Хадживасилев.

3D

Водещи

Най-четени