Законът ще пази Созопол, Копривщица, Мелник и Арбанаси 18.10 | 17:31

От министерството уверяват, че няма да пипат статута им

От Филипа Тодева

Няма да променят статута на Копривщица, Созопол, Мелник и Арбанаси. Това уверяват от Министерството на културата.

Във връзка медийни публикации, че с предлаганите промени в Закона за културното наследство селища като "Созопол, Копривщица, Мелник, Арбанаси вече няма да са резервати”, пресцентърът уточни, че смисълът на направеното предложение е, населените места, комплексите от паметници на културата и историческите места, обявени за резервати до влизането в сила на Закона за културното наследство да имат статут на групови недвижими културни ценности с категория "национално значение” и за тях се прилага най-висока степен на защита по реда на този закон.

С приетия през 2011 г. списък на археологическите резервати – 33 на брой, в §122 се уточнява, че "Актовете за обявяване на резерватите по чл. 50, ал. 3 като исторически, историко-археологически, археологически и музейни резервати, с които се регламентират местонахождение, територии, граници, охранителни зони и предписанията за опазването им, запазват действието си до приемането на нови актове”.

Така се решава въпросът за придобилите статут на археологически резервати селища като Созопол, Мелник, Старият Пловдив, Старинен Несебър и др., но остава необходимостта от уточняването на класификацията на техните по-късни структури и на селища, чиито статут е свързан с вече несъществуващите в закона понятия "исторически”, "музеен”, "архитектурен”, "градоустройствен”, "етнографски” и "туристически” резерват.

Още през 2009 г. в Закона за културното наследство е записано, че: "Заварените обявени по досегашния ред недвижими паметници на културата запазват своя статут като културни ценности по смисъла на този закон”. С приетото изменение и допълнението на закона през 2011 г. към този текст е включена и категорията на обекта, но не е уточнена класификацията им.

"С направеното предложение в никакъв случай няма да се намали степента на правна защита на тези селища, а напротив - с тяхното приемане и определянето им като групови недвижими културни ценности с категория "национално значение”, за които се прилага най-висока степен на защита по реда на този закон, превантивно ще се ограничи възможността за недобросъвестно тълкуване на досегашните текстове", уверяват от министерството на културата.

Водещи

Най-четени