Занаятът "Колани, тъкани на кори" става живо съкровище (ВИДЕО) 30.06 | 15:04

Той е вписан в Националната листа на нематериалното културно наследство

От Цанка Донкова

Шуменската кандидатура за попълване на Националната система "Живи човешки съкровища - България 2014" е сред новите пет елемента, които ще бъдат вписани в Националната представителна листа на шедьоврите на нематериалното културно наследство. Това е занаятът "Колани, тъкани на кори", представен от Народното читалище "Пробуда 1958" в Шумен с индивидуален носител на занаята - Софка Димитрова, която е майстор-тъкач и дългогодишен член на читалището, съобщиха от пресцентъра на областна администрация.

Секретарят на читалището Златина Петрова, която днес се е срещнала с областния управител Венцислав Венков, е разказала, че за постижението на културната институция е била удостоена със специална грамота на Министерството на културата, както и с голямото отличие на министерството - "Златен век" - печат на Цар Симеон Велики, уточняват от пресцентъра на администрацията.

Първите носители на занаята "Колани, тъкани на кори" ще бъдат членовете на групата за народни танци "Магията на фолклора" към Народното читалище "Пробуда 1958" с ръководител Светла Касабова.

При участието си на завършилия вчера в град Бяла Шести национален събор на читалищата групата е била удостоена със златен медал, допълват от пресцентъра. От там припомнят, че резултатите от тазгодишната селекция за попълване на системата са били обявени на официална церемония в Министерството на културата, провела се през изминалата седмица в присъствието на министъра на култура Петър Стоянович.

В Националната представителна листа на нематериалното културно наследство вече са включени общо 20 елемента, като по пет кандидатури са вписвани в кампаниите на регионално и национално ниво и през 2008 г., 2010 г., и 2012 година.

Водещи

Най-четени