Запознайте се с най-продаваната авторка на Ню Йорк Таймс 05.12 | 21:42

И с новия й роман "Домашни правила"

От Гергана Златкова

В навечерието на Коледа издателство "Ентусиаст" ще зарадва многобройните почитатели на Джоди Пико с нейния нов роман – "Домашни правила". След успеха на книгата "Споделен живот", по която "Ню Лайн Синема" снима филм с режисьор Ник Касаветис и с участието на Камерън Диас, на българския книжния пазар излиза нова разтърсваща история от най-продавания автор според класацията на "Ню Йорк Таймс". Книгата разказва за търсенето на истината и за тънката граница между реалността и предубеждението. Описва живота на отхвърлените от обществото, различните и самотните.

Джоди Пико е всепризнат майстор на житейските драми. Нейните разкази за трудностите, през които преминават героите ѝ, спират дъха на читателя и оставят впечатлението за нещо реално преживяно. "Домашни правила" е поредното доказателство за писателския талант на Пико. Това е история, тъжна и истинска като самия живот, история за жертвите на собствените ни предразсъдъци.

Осемнайсетгодишният Джейкъб страда от синдрома на Аспергер – форма на аутизъм, която пречи на засегнатите да изграждат нормални социални отношения, но пък имат способността да запомнят необикновенo количествo информация, заради което психичното разстройство е известно като "проклятието на гениите". Характерно за синдрома е маниакалното обсебване на човека с Аспергер от определена тема. В случая на Джейкъб това е криминалистиката.

Момчето непрестанно разиграва криминални случаи и се интересува от всичко, свързано с любимата му тема. Болният е неспособен да разчита невербални знаци в комуникацията и няма усещане за това как да задържа вниманието на събеседника си.

Джейкъб живее с майка си и по-малкия си брат почти изолиран от външния свят, защото всяко отклонение от изградената система от "домашни правила" го прави неспокоен и агресивен. Романът пресъздава живота през очите на Джейкъб, който знае, че не се вписва в общоприетите норми, но и не може да проумее какво точно го прави "ненормален". Читателят става свидетел и на гледната точка на семейството, в което има засегнат от синдрома. За майката на Джейкъб Ема това е жестоко напомняне за нетолерантността и неразбирането, които постоянно заплашват семейството ѝ.

За брат му Тео това е поредното напомняне, че заради Джейкъб нищо в живота им не е нормално. Ема като майка обича и двете си деца, но постоянно се налага да се съобразява със специфичните нужди на едното. Тя не спира да се надява, че с подходящите грижи синът ѝ може да преодолее болестта си и да стане пълноценен човек. Всички надежди за нормален живот рухват, когато Джейкъб е изправен пред съда по обвинение в убийство. Започва дългото и мъчително пътуване на семейството му през съдебната система в борбата със стереотипите и в търсенето на истината.

Американската писателка Джоди Пико е родена на 19 май 1966 г. Автор е на 21 романа. До момента са отпечатани над 14 милиона екземпляра от книгите ѝ в цял свят. Творбите ѝ са преведени на 34 езика в 35 страни, а "Пактът", "Простичката истина", "Десетият кръг" и "Сейлъм Фолс" са адаптирани и превърнати в телевизионни филми. По книгата "Споделен живот" "Ню Лайн Синема" снима филм с режисьор Ник Касаветис и с участието на Камерън Диас. През 2003 г. Джоди Пико получава наградата "Ню Инглънд Букселър" за най-добър роман. Носителка е и на редица други награди, сред които е наградата за цялостно творчество за популярни романи, връчвана от Асоциацията на писателите на романтични книги.

Водещи

Най-четени