Започва "Смешен филм фест" 27.09 | 10:38

Цяла седмица габровци и гости на града безплатно ще гледат комедийни филми

От Олга Андреева

17 пълнометражни и 29 анимационни комедийни филми ще бъдат показани в рамките на "Смешен филм фест", който започва днес в Габрово и ще продължи до 3 октомври.

Девет от филмите ще бъдат представени за първи път пред широката публика в България, като на някои от тях това ще бъде и световната премиера, уточняват от общината.

Тази година всички прожекции ще бъдат в зала "Възраждане”, като сутрин през почивните дни на седмото изкуство ще могат да се радват и децата, а следобедите са отделени на българската анимация.

В програмата са включени филми от България, Русия, Украйна, Полша, Франция, Румъния, Австрия, Белгия, САЩ, Сърбия, както и няколко съвместни продукции.

Ще има две награди – на публиката и голямата награда за най-смешен филм, присъдена от специално жури. В него участват писателят Михаил Вешим, преподавателят и кинокритик д-р Надежда Маринчевска и Карин Янакиева – кинокритик и представител на Националния филмов център.

Тежката им дума ще определи кой от дванадесетте конкурсни филма ще получи статуетката за най-смешен филм на фестивала. Визията на приза беше избрана след конкурс, дело е на габровския скулптор Адриан Новаков и накратко може да бъде представена като котешко намигване към киноизкуството.

В днешния първи ден на конкурса вниманието на зрителите ще грабнат белгийският филм "Румба” и руският "Въртели”, които ще се излъчат съответно от 18.00 и 20.00 часа.

"Румба” разказва историята на Фиона и Дом – учители в селско училище – луди по латиноамериканските танци и лудо влюбени един в друг. Една вечер, докато се прибират от състезание по танци, катастрофират, за да не сгазят самотника Жерар, намислил да се самоубива. Катастрофата променя драстично посоката на живота им, но как – анонсът към филма мълчи.

Във втората лента – "Въртели” секссимволът Мила Йовович защитава позициите си на първокласна актриса. Бившата муза и изгора на френския режисьор Люк Бесон се превъплъщава в ролята на Надя – красавица, която съдбата буквално инцидентно, след пътно произшествие, среща с провинциалния учител Слава (в ролята Константин Хабенски), който преследва писателска кариера в Москва.

Водещи

Най-четени