Започва фестивал на средновековната музика и танц 06.08 | 07:04

"Stravaganza" в Каварна запознава публиката с постиженията на творците от Средновековието

От Олга Андреева

Шестият национален фестивал на старинната и духовна музика, песен и танц "Stravaganza", ще бъде открит тази вечер, 6 август, от 19 часа в художествената галерия "Христо Градечлиев" в Каварна с изложба-живопис "Море и брегове" на Георги Христов.

Фестивалът няма конкурсен характер, целта му е да запознае публиката с постиженията на творците от Средновековието и да представи съвременна интерпретация и изпълнения на музиката и танците от онази епоха, посочи за БТА творческият директор на форума, оперната певица, Петя Плукчиева.

Тя ще води и един от майсторските класове в рамките на фестивала - "Основи на вокалната техника". Сред останалите класове на утвърдени изпълнители и музикални педагози са класът за флейта "От Барока до Пиацола" на проф. Лидия Ошавкова от Музикалната академия, както и този на Столина Добрева, преподавателка в националното музикално училище "Любомир Пипков".

В рамките на фестивала, който продължава до 21 август, ще се проведат концерти на изявени професионални изпълнители, изложби.

На семинари ще се дискутират успешни практики за популяризиране и съхраняване на българската музика и сценичното творчество, предвидени са работни арт ателиета с образователен характер за деца и младежи.

Водещи

Най-четени