Започна Световният Шекспиров фестивал 24.04 | 17:30

37 пиеси на Шекспир ще се играят на 37 различни езика

От Елена Кирилова

Фестивалът, в рамките на който ще бъдат представени 37 пиеси на Шекспир на 37 езика, включително и на суахили, вече е в ход, съобщава BBC.

Инициативата Globe To Globe е само елемент от Световния Шекспиров фестивал, който започна на 23 април, когато отбелязваме годишнината от рождението на драматурга.

Освен многоезичните пиеси, събитието ще събере и десетки други продукции на Шекспир в цяла Великобритания. В рамките на Globe To Globe ще бъде представена трагедията "Крал Лир” на беларуски, "Хамлет” на литовски и "Отело”, интерпретиран през призмата на хип-хопа.

Представленията се провеждат в Globe Theatre, който е реплика на оригиналния театър на Шекспир.

Според арт директора на Globe To Globe, Том Бърд, следенето на историята не е толкова трудно, дори и публиката да не говори въпросните езици.

"Това, което ме изненада, е начинът, по който хората по цял свят са приели Шекспир в сърцата си”, обясни мъжът. "Хората не мислят за него, като за английски поет, а като за част от световната култура”.

Световният Шекспиров фестивал ще продължи чак до ноември и ще покаже различни представления в множество градове във Великобритания.

Водещи

Най-четени