Започна кинофестивалът в Карлови Вари 05.07 | 13:39

Мел Гибсън получи почетна награда "Кристален глобус"

От Пламена Вълчева

Кинофестивалът в Карлови Вари започна с церемония, на която актьорът и режисьор Мел Гибсън получи почетна награда "Кристален глобус" за "изключителен принос към световното кино", съобщи Variety. 

Приемайки статуетката - фигура на жена, държаща кристален глобус, Гибсън се пошегува: "Точно това искам. За това винаги съм мечтал. Гола жена, държаща топка. Страхотно е". След това той допълни, че е много уморен от самолетния полет, а точно преди него по спешност е трябвало да отиде на зъболекар.

След церемонията за откриването на фестивала беше прожектиран филмът "I Origins" на режисьора Майк Кахил. На 49-ия кинофестивал в Карлови Вари ще бъдат представени 190 филма от цял свят.

1328475

Сред главните събития на фестивала ще е прожекцията на новия филм на Анджей Вайда "Валенса. Човек на надеждата", който ще бъде представен от главния му герой - бившия президент на Полша Лех Валенса. Почетна награда "Кристален глобус" ще получи и режисьорът Уилям Фридкин ("Френска връзка", "Екзорсистът", "Конвоят на страха").

Председател на журито на кинофестивала в Карлови Вари, който ще продължи до 12 юли, ще бъде испанският продуцент Луис Минаро. Голямата награда "Кристален глобус" си оспорват 14 филма. Сред тях са "Low Down " на американския режисьор Джеф Прайс и "Welcome Home" на руската режисьорка Ангелина Никонова, допълва БТА. 

Ще бъдат прожектирани някои от фаворитите на Кан 2014 - "Чудесата" на Алис Рорвахер, спечелил Голямата награда, "Левиатан" на Андрей Звягинцев, "Майка" на южнокорееца Чжун-хо Пон.

1328473

Водещи

Най-четени