Започна панаирът на занаятите в Етъра 06.09 | 12:10

Чуждестранните участници ще са от Украйна, Шотландия, Италия, Сирия и Румъния

От Елица Елефтерова

От днес започва XI Международен панаир на народните занаяти, който ще се проведе на до 8 септември в етнографския комплекс "Етъра”. Програмата, е наситена със събития и мероприятия, посочи Петя Бонева от Архитектурно-етнографски комплекс "Етър".

"На панаира ще има много майстори, които ще представят своя занаят, ще обучават хората, които желаят да се научат на грънчарство, бакърджийство, ножарство, тъкачество, иконопис и много други", каза Бонева, цитирана от в. "Стандарт".

Чуждестранните участници ще са от Украйна, Шотландия, Италия, Сирия, Румъния. Украинците ще покажат рисуване върху стъкло, изработка на традиционни кукли от тъкани и конци и украшения за дома, направени от хартия и дърво.

Майсторите от Румъния ще представят традиционни костюми, производство на кожа и тъкане на домашен стан. От Италия ще правят сладки неща, така че посетителите ще се насладят на сладкарска кулинария.

"Друго много важно събитие, което ще се случи по време на панаира, е майсторската надпревара. Тази година темата е дървостругарство. Струговете са едни от най-характерните технически съоръжения на вода за Габрово през XIX и XX век.

Четирима майстори дървостругари от Габрово и Троян ще премерят сила в тази майсторска надпревара. Вечерта на майстора, която е на 7 септември ще бъде обявен победителят, който ще получи голямата награда "Сребърна хлопка", право на изложба – базар по време на панаира, през 2014 година, парична награда и почетен декрет", каза още Петя Бонева.

Водещи

Най-четени