Започнаха разкопките на Голямата базилика в Пловдив 15.06 | 20:30

Затварят пътя край католическата катедрала

От iNews.bg

Започнаха археологическите разкопки на северната част на Голямата базилика в Пловдив. След десет дни ще бъде затворено пътното платно край католическата катедрала "Свети Лудвиг", тъй като се налага използване на тежка техника, съобщи пловдивският кмет Иван Тотев при инспекцията на Голямата базилика, разказва репортаж на БНР. Кметът допълни, че се очаква мозайките да са на площ от 2000 квадратни метра мозайки, а също и разкриване на сгради и улица.

"Надяваме се северната част на Епископската базилика да е в добро състояние и след разкриване на мозайките реставраторите да продължат своята работа, коментира Жени Танкова", ръководител на археологическите разкопки. Мозайките ще бъдат експонирани на две нива в новото площадно пространство. Предстои обсъждане на архитектурно решение за Голямата базилика.

Иван Тотев подчерта, че архитектурното решение на тази част е много важно, тъй като ще даде общия изглед на целия обект. "Зоната е много сложна, защото в близост има модерни сгради, сгради от римското наследство. От друга страна са Централна Поща и Католическата църква", коментира граоначалникът и допълни, че Община Пловдив ще търси консенсус. Очаква се до края на годината да започнат и обществени обсъждания.

 

Фондация "Америка за България" е основен инвеститор на проекта. До 2019 година  ще бъдат вложени 4 милиона 885 000 лева. Близо 4 милиона лева ще е инвестиционният дял на Община Пловдив. До този момент общината е дала около 1 милион лева за закупуване на терени.

Водещи

Най-четени