Започнаха разкопките на града-крепост Хоталич 13.07 | 07:38

Тази година ще се копае около таен проход в крепостната стена

От Олга Андреева

В Севлиево започна сезонът на археологическите разкопки, чрез които се проучва историята на ранновизантийската и средновековна крепост Хоталич край града. Тази година екипът ще копае около потерната - таен проход в крепостната стена, разкрит от археолозите през миналото лято.

Ръководителят на екипа, археологът от местния исторически музей Надежда Ботева, обясни пред БТА, че тайният проход, скрит между две скали, е служел като авариен изход за защитниците на крепостта, ако градът бъде внезапно нападнат.

Средновековното строителство предвиждало и места за бързо евакуиране на населението зад крепостните зидове, ако има вражески нападения. Вратата на севлиевската потерна е открита от археолозите зазидана, което ги кара да предполагат, че тайникът не е бил използван.

Наред с потерната, севлиевските археолози ще проучват трасето на западната крепостна стена, за да се открои постепенно периметърът на града Хоталич, опасан със защитна цел от крепостни стени.

Община Севлиево е изготвила проект за социализирането на Хоталич и очаква финансиране. Проектът предвижда крепостта да стане музей на открито с атракции за привличане на туристи. 

Водещи

Най-четени