Защо столицата се казва София? 17.09 | 14:48

История на наименованието на града

От Цанка Донкова

Столицата на България е най-големият град. Мнозина знаят обаче, че София не винаги е била името на града. За повечето хора са известни и наименованията Сердика и Средец. Предлагаме ви да разберете какви имена е носил столичният град, много преди да стане столица.

Първото наименование на града е Сердонполис, което означава "град на сердите". После император Траян официално дава на града своето родово име, наричайки го Улпия Сердика ("сердийска Улпия"), като по-късно то често е съкращавано на Сердика.

Вероятно след присъединяването на града към България в началото на 9 век се появява и името Средец. То изглежда е неточна славянска транскрипция на Сердика, като в същото време отразява и значението "среда", от централното разположение на града в Софийското поле.

В гръцки източници от този период се използва и името Триадица. Други от имената, с които е наричана София в резултат от езиковото развитие са: Сердика-Средика/Стредика-Средица/Стредица или, алтернативно, Сердика-Сердица-Средица/Стредица.

През 14 век градът започва да се споменава и като София, от името на катедралната църква "Света София", която, разположена на възвишение извън източната порта на стените, по това време доминира градския пейзаж.

Името София е регистрирано в приписката към Средечкото евангелие от 1329 г., в кореспонденцията на дубровнишки около 1350 година, във Витошката грамота на цар Иван Шишман от края на века. В тези документи областта и жителите продължават да се наричат и Средечки, а името Средец продължава да се използва спорадично до първите години след Освобождението.

След 1878 г., с решение на градската управа, градът възстановява българското си име Средец, но малко след това, по настояване на Временното руско управление, е върнато името София.

През 1879 година се разгаря спор за името, като жителите на града създават комитет от известни личности, който се застъпва за възстановяване на историческото име Средец. Надделява обаче становището на руската администрация и новата столица на България продължава да се нарича официално София.

Водещи

Най-четени