Зимата на тяхното недоволство! Артистите протестират 03.12 | 18:27

Сърчаджиев сви ръка в юмрук и каза: „Със сила и вяра! Бог да е с нас!“

От Филипа Тодева

Десетки културни дейци се събраха на протест пред парламента. Артисти, музиканти, хора на изкуството се събраха, за да обявят несъгласието си с назначаването на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по културата и медиите.

Шествието тръгна от градинката пред "Кристал", след което спря пред Народното събрание.

Хората на изкуството седнаха за кратко на стълбите на централния вход на Народното събрание. В знак на протест Йосиф Сърчаджиев вдигна ръка, свита в юмрук, и се помоли: "Със сила и вяра Бог да е с нас!".

Директорът на Младежки театър Владимир Люцканов посочи, че има по-достойни хора, които да се занимават с комисията по култура, предаде БТА. "Това е повторение на това, което се случи преди година и половина, т.е. между назначаването на Делян Пеевски в ДАНС и назначаването на Славчо Бинев за председател на комисията по култура не виждам никаква съществена разлика", коментира той.

Според Люцканов изборът на Бинев е логичен завършек на всичко това, което управляващите вършат в областта на културата. Той посочи, че от Младежкия театър са излезли с протестна декларация и тя се чете преди всяко представление.

Режисьорът Александър Морфов обясни, че е дошъл на протеста, защото съвпада с неговата позиция. Той посочи, че в знак на протест си е подал молбата за напускане на Народния театър. "Не мога да бъда държавен служител като режисьор от държавен театър и да протестирам", коментира той.

Морфов категорично отказа да се срещне със Слави Бинев.

Водещи

Най-четени