Златото на гетите оживява пред японска публика 03.01 | 22:00

Поредица от филми ще разказва за едно от Чудесата на Българи

От Цанка Донкова

Съкровището на гетите оживява пред японска публика. Телевизията TBS стартира научно популярната си рубрика за 2014 година именно с филм за едно от Чудесата на България, съобщава в. "Стандарт".

Каналът TBS пусна лентата с кадри от археологическата експедиция на проф. Диана Гергова в резервата "Сборяново" край Исперих. На нея са запечатани най-интересните моменти от разкопките на лято 2013 година, при които археолози на БАН с помощта на студенти от 8 европейски държави проучваха тракийските могили на платото край село Свещари.

Телевизионният канал TBS бе един от спонсорите на частно финансираната миналогодишна експедиция на Диана Гергова. Именно японските телевизионери допринесоха за откриването на останките на тракийска колесница, с впрегнати в нея два коня, за които се предполага, че са част от ритуалното погребение на гетския владетел Котела. Златното му съкровище пък бе намерено в резервата година по-рано.

Повече от два месеца екипът на TBS следеше работата на българските археолози край Исперих. Те успяха да заснемат на всички етапи на проучването. Кадрите ще бъдат показани на японската публика в серия от филми, като първият ще се излъчи на 3 януари.

Водещи

Най-четени