Знаете ли, че и в България има орхидеи? 13.07 | 16:42

Откриват изложба с орхидеите, виреещи в Източните Родопи

От Олга Андреева

Повечето хора свързват орхидеите с тропическите страни и малцина знаят, че цъфтят и в България.

В Източните Родопи и специално в района на Ивайловград могат да се видят близо 30 вида орхидеи.

Изложбата "Мистериозните цветя на Източните Родопи" със снимки на орхидеи, които се срещат в Източните Родопи, ще представят експертите по дива природа и биоразнообразие Христо Христо и Стефан Аврамов на 14 юли в ивайловградското село Хухла.

Всяка една орхидея е микрокосмос, разказва координаторът по дива природа в проекта Христо Христов. Разнообразните им цветове са възникнали успоредно с развитието на опрашващите ги насекоми, като в някои случаи свързаната еволюция е довела до опрашването на един вид орхидея от един единствен вид насекомо.

Симбиозата с микроскопични гъби, които проникват в корените (микориза), осигурява или подпомага изхранването им. Ако насекомото, което ги опрашва или микроскопичните гъби изчезнат, загива и орхидеята.

Поради чувствителността си към промените в околната среда, красотата и биологичните си особености орхидеите са приоритетен обект на природозащита. За опазването на дивите орхидеи в Източните Родопи местностите "Ликана” и "Дупката” в района на Ивайловград са обявени за защитени.

Сред близо 30-те вида орхидеи, които могат да се видят в Източните Родопи, са пеперудоцветният салеп, включен в Червената книга на България, орхидеята пирамидален анакамптис, двурогата и паяковидна пчелици, дремников главопрашник.

Фотоизложбата "Мистериозните цветя на Източните Родопи" ще бъде подредена в сградата на читалището в Хухла. Откриването ще е в 15.30 часа на 14 юли, събота.

Посетителите ще могат да си купят пътеводителя и туристическата карта, изработени по проекта, уточняват организаторите.

Фотоизложбата е част от програмата на традиционния фестивала в Хухла, Ивайловградско, чиято кулминация ще бъде изпълнението на оркестъра с ръководител акордеониста Нешко Нешев с гост-солист цигуларят Недим Налбантоглу от Турция и вокалистката Ивелина Балчева на връх Илинденя. 

Водещи

Най-четени