И тази година "Ученици четат Ботев в метрото" 01.06 | 15:00

Идеята е на РИО – София-град и Столична община по повод 2 юни

От iNews.bg

За пета поредна година РИО – София-град и Столична община провеждат инициативата "Ученици четат Ботев в метрото". По повод 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България, и тази година ритуалното четене ще се осъществи в метростанция "Софийски университет "Св. Климент Охридски" с участието на повече от сто ученици от близо двадесет софийски училища, от 11.00 ч. до 12.15 ч.

Проектът има за цел да възстанови процеса на инициация – личностна трансформация, осъществяваща се чрез преход от едно ниво на съзнанието към друго, по-висше. Съгласно теорията на проф. Панов, изследовател на Ботевата поезия, този процес е заложен в творбите на гениалния поет, но е закодиран в начина на подреждането им в сборника "Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова".

Чрез прочита на поетичните текстове и по определен ред участниците навлизат в замисления от Ботев ритуал на поетапен отказ от личното, битовото и делничното и възприемането на обществения идеал като водещ мотив в решенията и постъпките на индивида. Така егоистичното у човека, осмяно в сатирите "Неи" и "Патриот", които се прочитат в началото, бива категорично отхвърлено и заменено от решението за лична жертва в името на всеобщото благо – свободата.

Поканени за участие са ученици, учители, родители, граждани, които чрез Ботевата поезия ще споделят основните общочовешки ценности

Водещи

Най-четени