Идва етно-джаз фестивалът „Джулай джаз Смолян“ 06.07 | 13:41

На връх Перелик на 30 юли ще се срещнат Иван Лечев, „Оратница“, „Карандила джуниър“

От Олга Андреева

Макар и само в рамките на един ден – 30 юли, и тази година ще се състои поредното, шесто, издание на международния етно-джаз фестивал "Джулай джаз Смолян".

Организаторите на фестивала, Пепа Пенева и Огнян Попов, са си поставили за цел да подкрепят и насърчават културния диалог и взаимоотношения чрез различни форми на изкуството и общуването.

Тази година във фестивала ще вземат участие голямото китарно трио на България - Иван Лечев, Цветан Недялков и Веселин Койчев; децата от "Карандила джуниър"; носителите на наградата на Fusion Embassy – "Оратница"; Мирослава Кацарова, в компанията на Живко Петров, Веселин Веселинов - Еко и Димитър Семов; както и майсторът на барабаните Ралф Питърсън-джуниър, който ще пристигне специално от Berklee College of Music, Бостън.

Фестивалът "Джулай джаз Смолян", който ще събере българските меломани на втория по височина връх в Родопите - Перелик, ще мине под надслова "За по-разумно и екологично съществуване", допълва БТА.

Сцената е част от красива зидана къща на повече от 150 г., реновирана само с природни материали. Затвореният допреди 10 години за посещения район днес привлича на върха хора от всякаква възраст.

Сламените заграждения на върха, които ще пазят участници и публика от вятъра, после ще бъдат разпилени в "коловозите", оставени от някогашните военни машини, за да подпомогнат специално култивирания разсад на тревата-килим, която вирее на върха.

Рехабилитацията на планината е стъпката, която вече трета година съвсем целенасочено се прави след приключване на концерта на върха. 

Най-четени