Известни българи четат откъси от любими книги 23.04 | 08:41

Чуйте какво харесват Елена Йончева, Ники Кънчев, Меглена Кунева и Васко Кръпката

От Олга Андреева

В днешния Международен ден на книгата и авторското право, 23 април, известни български личности ще четат свои любими литературни текстове в София.

От 17 часа в книжарница "Хеликон-Витоша" в маратона на четенето ще се включат Елена Йончева, Меглена Кунева, Станимир Илчев, Бойко Василев, Иван Лечев и Жени Александрова, Васко Кръпката, Джеки Стоев, Петър Волгин, Ники Кънчев, Стефан Димитров, Георги Лозанов.

Популярните българи ще подкрепят четенето, чиято интензивност в България застрашително спада. Скорошно проучване показа, че 14% от младите хора никога през живота си не са отваряли книга.

Преди това пък ще бъдат връчени литературните награди "Цветето на "Хеликон” и "Рашко Сугарев”, а досегашни носители на наградите ще се присъединят към литературното четене, съобщават организаторите.

В днешния ден от 11 часа във всички книжарници "Хеликон” ще започнат четения на Шекспир и Сервантес в оригинал и превод и ще звучат през целия ден. Деца и известни личности с афинитет към книгите ще се присъединят към читателския маратон.

В книжарницата в Пловдив посетителите ще видят най-голямата книга, в чието написване ще могат и сами да се включат.

От 1995 г. по решение на ЮНЕСКО 23 април се чества като Международен ден на книгата и авторското право. Поводът е, че на тази датата, станала емблематична за световната литература, са родени или починали колоси като Уилям Шекспир, Мигел де Сервантес, Инка Гарсиласо де ла Вега, Морис Дрюон, Мануел Мехия Вайехо, Владимир Набоков.

Водещи

Най-четени