Изкуство от хартия ще завладее София от април до юни 08.04 | 13:48

Стартира Хартиен Арт Фест 2013

От Мартина Панайотова

От 24 април до 2 юни София ще стане домакин на Хартиен Арт Фест 2013, който е част от културния календар на столицата.

На фестивала ще триумфират светлината, надеждата и свободната мисъл, превъплътени по нестандартен начин в образи от хартия.

По време на международния форум творци от цял свят ще предложат на родната публика шанса да се докосне до онази страна на изкуството, която демонстрира активната екологична и социална ангажираност на авторите.

През всичките 40 дни ще бъдат предвидени поредица от експозиции, прожекции, театрални представления, уъркшопи и много други хартиени инвенции.

Фестивалът ще стартира с парад на младостта и радостта от живота в арт пространството СОХО, където студенти от НАТФИЗ ще дадат воля на въображението си и заедно ще създадат един своеобразен игрален свят от хартия.

В СОХО ще могат да се видят интригуващи творчески идеи, свързани с мотива за маската, която ни освобождава от задръжките и страховете.

За пети път фондация АМАТАРЕС организира Годишната изложба-конкурс за хартиено изкуство малък формат, станала и първопричина за създаването на фестивала през 2011 година.

По време на изложбата ще бъдат представени повече от 400 автори от 35 държави, всеки със своите специфични хартиени произведения на изкуството.

В тазгодишната програма за първи път ще има раздел кино, в който са подбрани интересни прожекции по темата, както и специално подготвен 90-минутен колаж от късометражни филми.

В програмата попада и "Чудесата на хартията", филм създаден от АЛМА МАТЕР през 2011г. по време на първото издание на София Хартиен Арт фест, който предлага нов поглед върху разбиранията ни за историята на горите и хартията.

Фестивалът се организира от фондация АМАТАРЕС и е част от кандидатурата на София за културна столица на Европа през 2019 година.

Водещи

Най-четени