Изкуството в страните от бившия Източен блок 05.10 | 18:18

Изложбата е фокусирана върху изкуството в тези страни от 60-те години на 20-ти век насам

От Олга Андреева

Кога се зараждат видеото, пърформансът, акцията, инсталацията, концептуалната фотография в страните от бившия Източен блок и кога България се включва в този процес?

На тези въпроси ще даде отговор изложбата "Контакт София. Работи от колекцията съвременно изкуство "контакт" на фондация ЕРСТЕ, Виена, която ще представи Софийската градска художествена галерия от 21 октомври до 27 ноември, съобщи дирекция "Култура" на Столична община.

Тази уникална по своя характер колекция е фокусирана върху изкуството на страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа от 60-те години на 20-ти век насам.

За първи път у нас се показват емблематични творби на 30 художници и 3 артистични обединения от Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватска, Словакия, Словения, Унгария, Полша, Чехия, Румъния и България.

Изложбата, която ще бъде открита на 21 октомври, в 18.00 ч., ще даде отговори и на въпроси като: Как се развива съвременното изкуство в държавите от бившия Източен блок? По какво си приличаме и по какво се отличаваме от другите страни, с които имаме сходна историческа съдба? Имало ли е авангардни практики още през 60-те години на 20-ти век и къде? Как историята се отразява в произведенията на изкуството и какви послания отправят художниците?

Водещи