Изложба "Синестезия" в галерия "Средец" 01.09 | 08:40

Изложбата се открива днес и представя творби на съвременни художници от Македония

От Андриян Георгиев

В галерия "Средец" на Министерството на културата (МК) днес в 18:00 часа ще бъде открита изложба с творби на 14 съвременни художници от Македония, озаглавена "Синестезия", съобщават от пресслужбата на министерството.

Изложбата се организира от посолството на Република Македония, Културно-информационния център на западната ни съседка в София и българското Министерство на културата, съвместно с Музея на съвременното изкуство на Македония.

В експозицията са включени произведения на Томе Аджиевски, Тони Мазневски, Жанета Вангели, Искра Димитрова и др. 

Четиринадесетте съвременни художници от западната ни съседка се представят с живопис, художествена фотография, рисунки, инсталации, видео арт.

Особен интерес сред посетителите на изложбата се очаква да предизвика стар автентичен стол, който през миналия век се е ползвал години наред от клиентите на бръснарски салон в Скопие, а днес вече е неразделна част от арт проекта "Синестезия".

Авторите имат амбицията да активират възможно повече сетива в своето творчество, а с това те раздвижват и сетивните сензори в разглеждащите произведенията им, отбелязват от МК. 

Проектът "Синестезия", обединяващ смелите и разнопосочни търсения на авторите, е реализиран в рамките на Програмата за международно сътрудничество на Министерството на културата на Македония, като изложбата вече е гостувала с успех във Виена, Скопие, Рим и Белград, допълва БТА.

Изложбата "Синестезия" с творбите на съвременни македонски художници ще продължи в Галерия "Средец" до 14 септември. 

Водещи

Най-четени