Изложба "Усещането Антарктика" в Софийския университет 22.03 | 11:16

Изложбата ще продължи една седмица

От Кремена Бедерева

Изложба "Усещането Антарктика” се открива в Софийския университет "Свети Климент Охридски” от 18 часа. Това каза за Агенция "Фокус” проф. Христо Пимпирев, председател на Управителния съвет на Българския антарктически институт. Изложбата ще продължи една седмица.

"Целта на антарктическата общност е континентът да бъде посетен от все повече хора на изкуството, които да предадат усещането си като артисти от мястото, на останалите хора. Този континент не е само привилегия на учените с големите си открития и въпреки че той е всъщност една голяма научна лаборатория, все пак трябва да се предаде усещането как е Антарктида откъм естетическата й страна. Тя не е само наука, а е един много красив континент. С нашата изложба всъщност откликваме на тенденцията на световната общност”, каза проф. Пимпирев.

От Софийския университет съобщиха, че петимата автори на изложбата са Ники Давидов, Драгомир Матеев – фотография, Стефан Шинов – скулптура, Ализа Давид – Цветков (Весела Цветкова) – видео, музика – Симо Лазаров.

Авторите се присъединяват към осемнадесетата българска антарктическа експедиция през сезона 2009 - 2010 и прекарват три седмици на остров Ливингстън, където се намира българската база и се запознават с работата на учените-изследователи там.

"Погледната отвисоко, базата прилича на планинска хижа, наоколо е чисто и въпреки ярките цветове на постройките, се вплита безконфликтно в околния пейзаж. Главната сграда на базата е разположена така, че от прозорците на големия салон се наблюдават невероятни гледки в три различни посоки. Салонът е многофункционално помещение за хранене, за работа и почивка. Там се намира и уникалната библиотека на базата. Всичко това способства за създаването на един много специфичен социален климат между участниците в експедицията”, заявиха авторите.

Те посещават базите и на други експедиции, като испанската на същия остров, чилийската и руската на остров Кинг Джордж. Запознават се с Голямата Антарктика – епичните истории на големите антарктически открития, проектите на големите, развити и добре финансирани бази на Съединените щати, Русия, Великобритания и други.

Водещи

Най-четени