Изложба „Цветни желания” в Етнографската къща в Добрич 12.04 | 12:29

Тя е посветена на наближаващия пролетен празник Цветница

От Кремена Бедерева

В Етнографската къща в Добрич е подредена изложба, озаглавена "Цветни желания” и посветена на наближаващия пролетен празник Цветница, предаде Агенция "Фокус”-Варна. Представени са накити, изработени от приложничката Галя Жейнова.

По традиция всяка година Етнографската къща в Добрич среща публиката с автори, които работят с различни приложни техники и създават уникални произведения на изкуството. Накитите са изработени от разноцветна полимерна глина, плат и други подръчни материали, като всички бижута заедно греят в цветовете на пролетта.

Всяко украшение е единствено по рода си, вплело в себе си любовта и фантазията на твореца. Многообразието от форми и цветове символизира пролетта, пробуждащата се природа, свежестта. Всеки един посетител може да открие в изложбата своето цветно желание в дните преди Цветница и да го отнесе със себе си.

Етнографът Лена Кирилова припомни, че в миналото, още в древността, накитът е имал предпазна (апотропейна) роля. Затова той се е носел както от жените, така и от мъжете, с надеждата да прогонва злите сили наоколо и да носи много здраве и късмет.

Постепенно във времето към тази функция се е добавила и естетическата. Така накитът е бил предпочитан предимно от жените в желанието им да бъдат още по-красиви и привлекателни, да могат да спечелят обичта и вниманието на околните.

Днес накитите са задължителен елемент от аксесоарите на една жена, която иска да изглежда различна, подчерта Лена Кирилова.

В изложбата има малък "ретро” кът с плетива – шапки в различни багри, декорирани с флорални елементи и отново бижута, изработени с малко популярна техника – гердани плетиво, носещи духа на по-старото време като цветове и елементи. Техен автор е Юлия Жейнова.

Водещи

Най-четени