Изложба за 50 години независимост на Алжир 11.07 | 08:50

Неделчо Нанев и Тодор Азманов показват свои творби

От Олга Андреева

Изложба, посветена на 50 години от независимостта на Алжир, ще бъде открита утре, 12 юли, от 18:30 часа в галерия "Академия" на НХА.

Ще бъдат представени творби на Неделчо Нанев и Тодор Азманов – почетни членове на Националния съюз на алжирските художници.

Изложбата, която ще продължи до 30 юли, се осъществява под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов и посланика на Алжир в България Ахмед Буташ, съобщават от НХА.

Неделчо Нанев е художник, режисьор-постановчик, оператор. Автор е над 50 документални филми, от които 40 за изобразителното изкуство в България. Художник-постановчик е на игрални филми, между които и "Крадецът на праскови" от 1964 г.

Участва в общи художествени и самостоятелни изложби в България и в чужбина. Награждаван е с международни и национални награди за филми и изобразително изкуство. Носител на орден "Кирил и Методи " I и II степен.

Произведенията на Тодор Азманов са предимно скулптурни портрети в реалистичен и абстрактен стил. Негови творби са изложени в художествени галерии и музеи, в Европарламента и са част от частни колекции в България, Белгия, Холандия, Израел, Гърция, Швейцария и Германия.

През 1975 г. самостоятелната му скулптурна изложба в столицата на Алжир, представяща портрети на национални герои на страната, става първата по рода си скулптурна експозиция на портрети в тази мюсюлманска държава.

На 19 март 2009 г. Европейският парламент получи в дар от българското правителство скулптурата на Тодор Азманов "Изток-Запад. Една Европа", която стана част от постоянната художествена експозиция на Европарламента.

Водещи

Най-четени