Изложба за Раковски получи училище в Делхи 30.11 | 17:02

Експозицията включва снимки, факсимилета и ръкописи, представящи живота и делото на възрожденеца

От Олга Андреева

Записките на Раковски за индийските обичаи, за санскритския и българския език и за древните връзки на българите с Индия, са част от изложбата "Многоликият свят на Георги Стойков Раковски”.

Тя беше подарена на училището в Делхи, носещо името на Георги Раковски, от българска делегация, съобщи пресцентърът на Народното събрание. Престижното държавно училище получи името на българския възрожденец Георги Раковски, през 1998 г. с решение на правителството на Индия.

Документалните снимки, факсимилета и ръкописи, представени в изложбата, са от личния архив на поета, съхраняван в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий”. Материали за експозицията е предоставил и Военно-историческият музей.

Сред експонатите са копие на ръкописа – чернова на обявление за вестник "Дунавски лебед”, в което Раковски предлага да се разгледа българското минало, като търси историческите му корени в Индия, както и бележникът му със записки по българска история.

"План за освобождение на България от 1861 г.” "Привременен закон за народните горски чети от 1867 г.”, както и възвание на Раковски към българите, с което призовава съотечествениците си към борба за освобождение, също са представени в изложбата.

В изложбата са включени и снимки на Георги Раковски, на родното му място – Котел, на негови съратници. Тя дава цялостна информация за живота и делото на българския революционер, поет, публицист и изследовател.

Водещи

Най-четени