Изложба отбелязва 130 г. от рождението на Димитър Подвързачов 18.10 | 07:16

Юбилейната документална изложба "Димитър Подвързачов и неговият кръг" се открива в Народната библиотека

От Андриян Георгиев

Националният литературен музей, Институтът за литература при БАН и Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" отбелязват с юбилейна документална изложба "Димитър Подвързачов и неговият кръг” 130-годишнината от рождението на писателя. 

Oткриването на изложбата ще се състои днес (18 октомври) в 16:30 часа в централното фоайе на Националната библиотека.

Поетът и преводачът Подвързачов е "баща" на цяло литературно поколение творци от началото на XX в., когато се формира новата българска литерература – Димчо Дебелянов, Георги Райчев, Николай Лилиев, Йордан Йовков, Константин Константинов и др. Той възпитава у тях онзи литературен вкус, с който те се съизмерват с европейските творци по онова време.

Архивът на Димитър Подвързачов се намира в частна колекция и е изследван частично. Авторите на изложбата Румяна Пенчева, Анна Попова и Александър Мошев, литературоведи от отдел "Фондове и литературно наследство" при Националния литературен музей, са издирили онези факти, които осветляват човешката и творческата същност на писателя и неговия кръг от творци, значими личности в българската литература.

През 1920 г. Димитър Подвързачов публикува две от най-известните стихотворения на Димчо Дебелянов - "Сиротна песен" и "Един убит", които поетът предава вечерта преди трагичната си гибел на своя командир. В изложбата ще бъдат показани за първи път техните ръкописи.

Слово ще произнесе доц. д-р Вихрен Чернокожев, изследовател на Димитър Подвързачов, заместник-директор на Института за литература при БАН.

 

Водещи

Най-четени