Изложба показва вестници отпреди 130 години 02.05 | 19:14

В Букурещ ще могат да се видят вестниците на Каравелов, Ботев, Раковски, Стамболов

От Олга Андреева

За първи път Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" отваря уникалния си архив с възрожденски печат.

Поводът е изложбата "Родени свободни", която ще представи в Букурещ от 16 до 20 май будителския дух от българските печатни издания през Възраждането.

Експозицията от 29 табла ще бъде представена по време на Осмата световна среща на българските медии, организирана от БТА и Асоциацията на българските медии по света.

Посетителите ще могат да видят как са изглеждали вестниците на Любен Каравелов - "Свобода", "Независимост", на Христо Ботев - "Дума на българските емигранти", "Будилник", "Знаме", на Георги С. Раковски - "Бранител", "Бъдущност", на Стефан Стамболов - "Нова България".

Сред експонатите е също първият български вестник, печатан в Румъния под забележителното заглавие "Българска пчела", първото списание за образование и наука на Българското книжовно дружество, преобразувано след Освобождението в Българска академия на науките, първият ежедневник "Секидневний новинар", който публикува информация на френската телеграфна агенция "Хавас" (днешната AFP).

Фотографиите в изложбата разгръщат страниците на непознатите революционни български вестници и списания. Отличителна черта на букурещките български издания е тяхното тематично многообразие. Те пишат за всичко: информират за актуалното, коментират политическата реалност, подбуждат към промяна, образоват.

Жанровият им обхват е завиден - актуални социални анализи, земеделски съвети, указания за поддържане на домакинството, възпитателни и нравоучителни дописки, разсъждения по философски теми, дори клюки от световните медии.

Подбудите на издателите по това време не са печалба, а събуждането на един народ, затова в изложбата са вплетени и лицата на най-напредничавите за времето си български умове.

Цветен акцент на изложбата са поместените в нея карикатури, осмиващи тогавашните световни политици, чорбаджии и турски управници, цели държави и отношенията между тях.

Стари снимки с изгледи от Букурещ, първите печатници и печатни преси на българските хъшове допълват експозицията, внасяйки в нея специфичния дух на времето.

Изложбата ще се проведе в рамките на Осмото издание на световната среща на българските медии, чиято тема ще бъде "Медиите - между глобалното и регионалното", уточнява БТА. Ще бъдат дискутирани както промените в медийната среда у нас и по света през изминалата година, така и начините, по които българските общности зад граница и техните медии се справят с кризата.

Водещи

Най-четени