Изложба предлага нов поглед върху творчеството на Леонардо да Винчи 07.02 | 15:15

Тъчскрийн технология разкрива конструирането и начина на действие на изобретенията му

От Олга Андреева

В случай че ви е трудно да уловите гения на Леонардо да Винчи, може би е защото той не е оставил работни модели на рисунките, които са показвали задълбочения му поглед в различни области, простиращи се от инженерството до ботаниката и анатомията.

Институтът "Франклин" във Филаделфия обаче е домакин на изложбата "Leonardo da Vinci's Workshop", която обяснява картините на твореца, както и конструирането и начина на действие на неговите изобретения, използвайки новосъздадени модели и тъчскрийн технология, предава Ройтерс.

Изложбата обяснява много от изобретенията на Да Винчи – летателните му апарати, оръжия, роботи и други механични съоръжения, чрез използването на компютърни графики, за да създаде триизмерни картини на уредите, които в оригиналната си форма са представени само чрез рисунки в бележника на изобретателя.

За първи път на тази изложба ще бъдат представени и нови открития около една от най-известните картини на художника, "Тайната вечеря". Направена е дигитална възстановка на най-забележителните елементи на картината, включително чиниите с риба и парченцата портокал на масата, на която Исус и неговите ученици са седели.

Тя разкрива и наличието на камбанария в далечината зад фигурата на Исус. Липсата на ореоли над фигурите на Исус и учениците му предполага, че Да Винчи не е бил религиозен и може би дори е бил във враждебни отношения с монасите, според думите на Марио Тадечи, един от кураторите на изложбата.

Тя включва също изображение на огромен арбалет, една от 1780-те рисунки в "Codex Atlanticus" - най-голямата колекция с изобретения на художника, която може да бъде разгледана на тъчскрийн.

Екранът показва копие на рисунката от бележника заедно с известния ръкопис на Да Винчи, който е бил левичар и е пишел отдясно наляво. Само чрез докосване с пръст върху екрана се показва много по-голям 3D образ на всяко изобретение, който може да бъде завъртан и разглеждан от всеки възможен ъгъл. Пак чрез друго докосване посетителят може да разгледа частите на изобретението в движение.

Технологията позволява на посетителите да прелистват страниците от бележника на твореца все едно са от хартия и да избират кои рисунки да разгледат отблизо. Друг екран може да разглоби, да събере отново и да представи триизмерно изображение на механичния лъв – сложна машина, която Да Винчи направил като подарък за краля на Франция през 1515 г.

Лъвът е представен като огромен дървен модел, създаден от кураторите на изложбата "Leonardo3" - италианска компания от Милано, занимаваща се с проучвания, свързани с художника и изобретател Леонардо да Вични.

Изложбата "Leonardo da Vinci's Workshop" отвори врати на 6 февруари и може да бъде разгледана до 22 май.

Водещи

Най-четени