Изложби и концерт за празника на Ловеч 20.08 | 17:04

Градът отбелязва 135 години от освобождението си

От Олга Андреева

С две изложби и концерт на Милен Тотев още от утре, 21 август, в Ловеч започват честванията на 135-годишнината от освобождението на града.

В 10 ч. на площад "Тодор Кирков” в квартал Вароша ще бъде открита фотоизложбата "135 години Руско-турска освободителна война”, а в 17.30 ч. в Янковата къща - изложбата "Дувари” от тазгодишния национален пленер по живопис и скулптура.

Вечерта в 18.30 ч. в залата на музея "Васил Левски” бардът Милен Тотев ще изнесе концерт "Вечните руски военни песни", съобщават от общинската администрация.

На самият празник 22 август ще бъдат пресъздадени паметните събития от онези години. Първо ще бъдат поднесени цветя на паметниците на загинали ловчалии – в двора на катедрален храм "Света Троица”, на ул. "Цачо Шишков” и в кв. Дръстене – в 16 ч.

В 17 ч. ще бъде отслужена панихида и ще бъдат поднесени венци и цветя на Алеята на българо-руската дружба, на Белия и Черния паметник.

Двадесетина минути след това от Алеята ще тръгне шествие, което ще мине през площад "Тодор Кирков” и ще стигне до Ловчанско читалище "Наука”. На площада то ще бъде посрещнато от "свидетеля” на събитията отпреди 135 години – актрисата Слава Георгиева, която ще сподели спомен от първото освобождение на Ловеч.

Колегата й Софрони Рацов ще припомни как е възстановена турската власт в града, ще разкаже за жестокостите и клането.

Кулминацията ще е посрещането на генерал Скобелев, героя от второто освобождение на Ловеч. В ролята му ще влезе директорът на дирекция "Култура и работа с младежта” в Лотошинския район Сергей Широков. Той ще блесне със специален генералски мундир, ушит в Русия специално за церемонията в Ловеч на 22 август, и ще прочете на руски език част от прокламацията на император Александър II Освободител.

В 21 ч. на 22 август ловчанлии ще видят спектакъла "Звук и светлина” - "Историята своя тачим”.

Водещи

Най-четени