Излязоха археологически находки в Кръстатата казарма във Видин 22.06 | 17:46

Те са били открити при ремонтни дейности по архитектурния паметник

От Андриян Георгиев

При ремонти на Кръстатата казарма във Видин, която е паметник на архитектурата, са били открити  археологически находки, за които археолозите предполагат, че са част от сарай, съобщи Оля Миланова, уредник в Регионалния исторически музей в дунавския град, цитирана от БТА. 

Сградата е в процес на основен ремонт - извършва се отстраняване на разцепените крила на зданието. Работниците, които прокопават ров около основите, се натъкнали в източното каре на два глухи прозореца върху две от крилата на сградата с дълбочина около 3 метра. 

Според историците находката ще помогне за проследяване на историята на построяването на паметника, а по  първи предположения тези прозорци говорят за това, че сегашната сграда на Кръстатата казарма най- вероятно е издигната върху основите на по-стара сграда. 

През последните дни в южния двор на кръстовидната сграда е открит вход с бойница към оградната стена, ограждаща комплекса. Градежът е от мозаечен вид и е много интересен. Датира от времето на построяването на Кръстата казарма. Подобен градеж има на Пазар капия във Видин, коментира Оля Миланова.

Непосредствено до югозападното крило на сградата на дълбочина около 3 метра е открит по-ранен градеж - камък, слепен с хоросан, който не е във връзка с основите на Кръстатата казарма. Предстои анализ на хоросана, с който са споени камъните в зида, за да бъде датирана находката.

Предположенията на археолозите са, че може би градежът е част от сграда на сарай, какъвто е имало в този район според някои писмени извори. 

От Видинския музей предвиждат да направят археологическо проучване на градежа, открит в близост до сградата на Кръстатата казарма. Планира се също да бъдат направени сондажи в предната част (в карето с кладенеца), като целта е да бъде определена стратиграфията на земните пластове около сградата.

Водещи

Най-четени