Има ли опасност да избледнее подвигът на Ботев 02.06 | 10:58

На 2 юни, отдаваме почит на големия поет-революционер

От Беатрис Николoва

Днес, 2 юни, отдаваме почит на големия поет-революционер Христо Ботев и всички герои, които са пролели кръвта си за България. Тази година отбелязваме 139 години от гибелта на Христо Ботев и неговата чета.

С порастването на всяко следващо поколение се стремим да запазим в ума и сърцата на младите спомена за борците, допринесли за Освобождението на България, но с "модерните кумири" и популяризирането им, идва и въпросът: "Ще помнят ли младите героите, заради които днес сме свободен народ?"

"Смятам, че един национален герой, какъвто е Христо Ботев и подвигът, който той е извършил, не биха могли да избледнеят в съзнанието, на когото и да било", това заяви председателят на общонародната фондация "Христо Ботйов” в интервю за Агенция "Фокус”.

"Ако има хора, за които избледняват, макар и да са единици, това е зле за обществото ни”, добави той.

Според него независимо дали делото на Ботев се възприема като подвиг или като саможертва, която не е имала особен смисъл, както твърдят някои хора, то въпреки всичко е една ярка проява на героизъм, която рядко може да се види в историческото ни развитие.

"Както е известно неговите думи в поезията и публицистиката му, се въплъщават, в това, което извършва със сабята си. Подвигът е непреходен и той винаги е пример за хората, за които е извършен всъщност, за потомството”, каза още Боян Ботйов.

1513071

Революционерът Христо Ботев е роден в Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева.

Първоначално (1854-1858) учи в Карлово, където баща му е учител. По-късно се завръща в Калофер и през 1863 г. завършва калоферското училище.

През октомври същата година заминава за Русия и се записва частен ученик във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865 г. Известно време е учител в бесарабското село Задунаевка. През 1867 г. се завръща в Калофер, започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци, след което окончателно напуска Калофер.

По това време във вестник "Гайда", редактиран от П. Р. Славейков, е публикувано първото стихотворение на Ботев – "Майце си".

От октомври 1867 г. живее в Румъния. През следващите години се мести от град на град, известно време живее заедно с Васил Левски.

През 1872 г. е арестуван за конспиративна революционна дейност и изпратен във Фокшанския затвор, но е освободен вследствие застъпничеството на Левски и Любен Каравелов.

Започва работа като печатар при Каравелов, а по късно като сътрудник и съредактор на революционния орган. Това е периодът на активната му дейност като журналист и под негова редакция започва да излиза новият орган на революционната партия - в. "Знаме".

През 1875 г. съвместно със Стефан Стамболов издава стихосбирката "Песни и стихотворения". На 13 юли 1875 г. пише във вестника:

"Идеята за свободата е всесилна и любовта към нея сичко може да прави".

През май 1876 г., вследствие новината за Априлското въстание, Ботев започва дейност за организиране на чета, става неин войвода. От Гюргево се качва с част от четата на кораба "Радецки" и на 17 май заставят капитана да спре на българския бряг. На 20 май 1876 г., (2 юни по нов стил), е последният тежък бой на четата – привечер след сражението куршум пронизва Ботев.

Едва ли е предполагал, че когато е писал шедьовъра си "Хаджи Димитър" невероятното му слово "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира..." през времето ще се увековечи завинаги и до неговото име. А 2 юни ще е денят, в който българите ще почитат в мълчание и гордост героите си. И този ден завинаги ще остане като Денят на Ботев.

Днес в 12,00 ч. в продължение на 2 минути сирените в цялата страна с прекъснат вой ще оповестят отдаването на всенародна почит към паметта на Ботев и загиналите за свободата на България.

При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в страната (с изключение на влаковете) следва да преустановят движението си по улиците и площадите, като останат на място.

В София пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина от 11,30 ч. ще се състои тържествена церемония, посветена на 139-годишнината от гибелта на поета-революционер.

По повод на 2 юни Столичната община организира за четвърта поредна година проекта "Ученици четат Ботев в метрото". Проявата ще започне в 11,00 ч. на станцията "СУ "Св. Климент Охридски".

В родния град на Христо Ботев – Калофер, поклонението по повод на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България ще започне в 11,00 ч. с изнасяне на знамето на Ботевата чета от Националния музей "Хр. Ботев". За паметната дата ще говори командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков. Пред паметника на Христо Ботев ще бъде положен Гирлянд на славата.

Денят ще бъде отбелязан и в Пловдив – с митинг-поклонение от 11,30 ч. пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина. Слово ще произнесе Йордан Велчев, носител на наградата "Пловдив" за художествена литература за 2015 г.

 

Водещи

Най-четени