Ирина Бокова иска Магурата в ЮНЕСКО 31.03 | 14:36

Ген. директор на организацията бе удостоена с орден "Стара планина" с лента

От iNews.bg

България има отдавна своето място в ЮНЕСКО, не от момента на моето избиране, винаги подчертавам това, каза генералният директор на организацията Ирина Бокова, след като президентът Росен Плевнелиев ѝ връчи орден "Стара планина" с лента.

България е дълбоко свързана с културата, с опазване на историческото наследство, с всичко, което се прави в областта на образованието, на науката. Последната Генерална конференция извън щаб-квартирата на организацията беше в София през 1985 г., припомни Бокова.

Тя отбеляза, че ценностите, които ЮНЕСКО споделя във връзка с образованието и културата, са изконни ценности на всяко българско семейство. Попитана има ли вероятност списъкът на българското културно наследство скоро да бъде разширен с още паметници, Бокова отговори утвърдително и добави, че Министерството на културата работи по такова разширяване.

Имаме предварителен списък, който вече е одобрен от ЮНЕСКО, в който са някои от тези паметници. Аз бих искала да видя Магурата, Казанлъшката гробница, да бъдат добавени някои от другите гробници - Голямата Косматка или Александрово, зависи от експертите, посочи Бокова.

Тази експертна работа трябва да бъде приключена, да бъдат представени тези проекти в ЮНЕСКО, и смятам, че това е естествено и нормално да стане, посочи Ирина Бокова. Боли ме, разбира се, когато видя някакво презрително или неуважително отношение към България, каза Бокова в отговор на въпрос.

Тя смята такова отношение за незаслужено, тъй като в днешния свят всяка държава има своите проблеми - важното е как ги преодолява и накъде се развива. Бокова обаче отбеляза, че към България има не само недобро отношение, но към страната ни има също много добро и позитивно отношение.

Ирина Бокова, която пътува по целия свят, посочи, че на много места си спомнят и уважават и в сегашния момент всичко, което България има като културна стойност. Не бива да смятаме, че навсякъде по света отношението към България е лошо, това не е вярно, заяви генералният директор на ЮНЕСКО.

Водещи

Най-четени