Исабел Алиенде за постигане на душевния мир 10.05 | 15:23

Главният герой в романа ѝ „Безкрайният план“ се бори с демоните на времето и тези в себе си

От Олга Андреева

Ако сте харесали писателката Исабел Алиенде от някоя от най-известните ѝ книги "Къщата на духовете", "Дъщеря на съдбата", "Ева Луна", новият ѝ роман, който излезе на българския пазар, "Безкрайният план" (изд. Colibri), ще ви предложи също широко като река повествование, историческа правдивост и обемни плътни образи.

"Безкрайният план", който е издаден преди 21 години, е първият роман на чилийската писателка, след като се премества да живее в Съединените щати през 1989 г. с американския си съпруг.

Въпреки, че е написан в оригинал на испански език, романът е ситуиран в Калифорния и е фокусиран върху латино културата в Америка в годините след Втората световна война.

Покрай множеството образи, с които ни запознава, романът неизменно следи живота на един от тях – и за разлика от традиционния за Алиенде интерес към женските образи ("Портрет в сепия", "Дъщеря на съдбата", "Ева Луна", "Паула", "Афродита"), в "Безкрайният план" интересът е насочен към представител на противоположния пол.

Грегъри Рийвс израства пред очите ни от дете до възрастен мъж с всички съпътстващи го житейски драми, за да намери в крайна сметка своя душевен мир и хармония.

Преди това обаче ще видим как обикаля пътищата на Америка с номадското си семейство, как се бори да оцелее в гетото, белезите, които му нанася участието във войната с Виетнам, неудачните му любовни избори и провала му като баща.

В духовен план проследяваме Грегъри от плахостта на детството, през идеализма на юношеството, съвпадащо с революционния дух от края на 60-те години, до болезнената амбициозност, цинизъм, безпринципност и ламтеж за пари и власт, виреещи удобно в преситената ера на 80-те години.

Едва когато стига дъното и се потапя в бездната на алкохолизма и отчаянието, Грегъри започва да прави равносметка на живота си и вижда безкрайния план, който го е оформил. Успява да види в различна светлина и духовното учение, проповядвано някога от баща му, "Безкрайният план".

Продадена в повече от 65 000 копия по цял свят книгата става бестселър в Германия, Италия, Испания и Латинска Америка.

Водещи

Най-четени