Истината за нещата лъсва между празниците 21.12 | 14:23

Драматургичният дебют на Стефан Иванов изкарва на показ най-съкровените човешки мисли

От Мартина Панайотова

"Между празниците" е самостоятелният драматургичен дебют на Стефан Иванов. Той е под формата на диптих – два монолога за млади и съвременни мъж и жена. В тях те взаимно се оглеждат, а огледалото на битието им е ту здраво, ту криво или счупено.

Драматургичният текст е акт на разчитане и изписване на загадката, която е днешният човек и е опит да се осъществи автентична и интензивна среща, да се направи разрез в дълбочина, рентгенова снимка отвъд видимото с просто око.

Той е и подобен на партитура, през чието изговаряне се предава множествеността и енергията на мъжа и жената, защото те не са еднопланови и еднозначни.

Фрагментарното действие, изповед, споделяне в "Между празниците" е между Коледа и Великден, между раждане и погребение, между празник и празнота.

И е за това как се живее в дните на криза – духовна, семейна, икономическа, ценностна и политическа. И за това какви са вътрешните животи на двама днешни млади хора, които продължават да са търсещи и желаещи, какво ги задвижва, какво ги спъва, зарежда и възбужда.

Как мъжът и жената са разкъсвани болезнено и до оголеност между надежда и отчаяние, Ерос и Танатос, свобода и необходимост, небе и земя, реалност и сюрреалност, материално и духовно, страст и панически страх, обвинение и прошка.

И какви са средствата им за вътрешна съпротива и защита от дехуманизиращия и обезобразяващ свят. И доколко е възможно чрез близост и интимност човек да се съхрани в хаоса на актуалното несигурно и неустойчиво състояние на нещата.

Участват: Христо Петков и Елена Димитрова

Постановката може да гледате на 21 и 29 януари в Камерната зала на "Сфумато", София.

Водещи

Най-четени