Истинско съкровище изникна от земята в Добричко 23.09 | 13:13

Археолози откриха над 1200 монети от епохата на Византия

От iNews.bg

На амфора, пълна с монети от епохата на ранна Византия, се натъкнаха археолози. Експедицията, която изследва местността Славната канара при село Дебрене, е открила съкровището, укрито в малък съд и се предполага, че става въпрос за църковна лепта, събрана от миряните. Възможно е съкровището да е било укрито при някое от нашествията на варварите, смята директорът на Регионалния исторически музей в Добрич Костадин Костадинов.

2413e4cc-10f3-7b25-39d8-581096e6b677

Монетите са изработени от бронз и са датирани към VI век. Ценната находка излиза на територията на крепост, която заема повече от два декара и е била използвана още в късната античност. Разкрити са няколко културни хоризонта – късноримски, ранновизантийски и старобългарски, поясни научният ръководител на обекта археологът Боян Тотев.

Археолозите смятат, че фортификационното съоръжение е изградено около еднокорабна базилика, за да я охранява. Има податки, че култовите съоръжения в "Славната канара", която се смята за място със специфична енергетика, ще се окажат уникални за Добруджа, посочват археолозите, цитирани от БТА.

Водещи