Йоана Буковска празнува 20 години на сцена 09.11 | 16:14

Първата ѝ роля е на Кандиджа в “Лулу” през 1991 г.

От Олга Андреева

Макар да е само на 34 години, Йоана Буковска отбелязва 20 години на сцената на театър "Българска армия” на 20 ноември.

Актрисата ще сподели празника си с публиката на "Както ви харесва” (от Шекспир с режисьор Краси Спасов) на 20 ноември от 19 часа.

Театър "Българска армия” посвещава на Буковска цялата следваща юбилейна седмица - почитателите и зрителите ще могат да се наслаждават и любуват на изпълнението на актрисата в ролите на Вера Клейторн в "Десет малки негърчета" (от Агата Кристи, реж. Красимир Спасов) на 16 ноември и на Херо в "Много шум за нищо” (от Шекспир, реж. Красимир Спасов) на 17 ноември.

Йоана Буковска става част в трупата на театър "Българска армия” през 1991 г. Първата ѝ роля е на Кандиджа в "Лулу” от Франк Ведекинд, под режисурата на проф. Крикор Азарян. Следват още 27 на сцените на "Българска армия”, Народен театър "Иван Вазов”, "Сълза и смях”, театър "София”, "199”, както и много извънстолични сцени.

Работи с едни от звездите на българския театър – проф. Крикор Азарян, Гриша Островски, Вили Цанков, Младен Киселов, проф. Красимир Спасов, Здравко Митков и много други.

Йоана се е превъплъщавала в образите на Жулиета в "Ромео и Жулиета” от Шекспир, режисьор Венцеслав Кисьов (1993 г. - театър "Сълза и смях”); Антигона в "Адската машина” от Жан Кокто, режисьор Здравко Митков (1998 г. - театър "София”); Хелена в "Есенна соната” от Ингмар Бергман, режисьор Младен Киселов (2000 г. - театър "199”); Евридика в "Евридика” от Жан Ануи, режисьор Николай Ламбрев (2001 г. - театър "Българска армия”) и още 20 главни роли в театъра, 13 в киното и 11 в телевизията.

Сред киноролите ѝ са на Нели Кодева в "Моето мъничко нищо” (2008 г.), на Стела в "Шивачки” (2007 г.), главната женска роля на руската балерина Надя в "Смърт, любов и съдба на борда на Ориент експрес” (2000 г.), ролята на Момичето в "Пансион за кучета” (2000 г.).

Сред по-запомнящите ѝ роли в телевизията са на Стела в "Дунав мост” (1999 г.), Елка в "Отвъд чертата” (2003 г.), Здравка в "Патриархат” (2004 г.)

Може да се похвали с множество награди, сред които "Златна ракла” за най-добра актриса на 2000 г. за ролята на Стела в "Дунав мост”, специалната награда на СБА за ролята на Карол в спектакъла "Олеана” от Дейвид Мамет, както и с номинация за "Аскеер" за поддържаща женска роля за ролята на Хелена в спектакъла "Есенна соната” от Бергман.

 

Водещи

Най-четени