Йордан Йовков - разночетения 21.11 | 13:14

В новия сборник ще бъде представено изследването на професор Иван Сарандев от Института за литература при БАН за първите професионални оценки на Йовковата проза

От Кремена Бедерева

Подготвя се за печат сборник с научни изследвания, представени на националната литературна конференция "Йордан Йовков - разночетения", съобщиха от дома-паметник на писателя в Добрич.

Днес - 21 ноември, пред мемориала на класика на българската литература представители на творчески организации и културни институции положиха цветя по повод 131-ата годишнина от неговото рождение. В сборника ще бъдат включени близо 40 доклада на литературоведи, историци, изкуствоведи от висши учебни заведения, научни институти, музеи, поясни уредникът в дома-паметник "Йордан Йовков" Кремена Митева.

Литературната конференция се състоя през септември 2010 година в Добрич в рамките на националните чествания на 130-годишнината от рождението на разказвача. Форумът събира учени на всеки пет години, търсейки нови гледни точки към литературното наследство на писателя.

В новия сборник ще бъде представено изследването на професор Иван Сарандев от Института за литература при БАН за първите професионални оценки на Йовковата проза, посочи уредникът в музея. Професор Светлозар Игов прави паралел между Йовков и Иво Андрич. Професор Михаил Неделчев разглежда Йовковото литературно-историческо битие. "Рицарят на китарата и квитанцията" е заглавието на текста на професор Никола Георгиев, който също ще бъде представен в сборника.

Водещи

Най-четени