Как би изглеждала София на бъдещето? 27.11 | 17:51

Архитектурната изложба В.О.П.А.Л. представя облика на българския град в миналото и в едно алтернативно бъдеще

От Мартина Панайотова

На 28 ноември, в рамките на Sofia Architecture Week, която тази година се провежда в Пловдив, ще бъде представена експозицията дискусия "В.О.П.А.Л. - ВЕРТИКАЛИЗАЦИЯ НА ОБЩЕСТВЕНОТО ПРОСТРАНСТВО/АНОРЕКСИЯ НА ЛИЧНОСТТА: Небостъргачите в български стил, моловете, комерсиализираните мегаструктури.

Международната експозиция за експериментална архитектура и интердисциплинарни проекти бе започната през 2010 година в Лондон след разгорещена дискусия на тема какво се случва в градовете в Източна Европа, които в по-голямата част от развитото модернистично и постмодернистично време на XX век пагубно изостават по отношение на архитектурна, артистична и интелектуална мисъл, творчество и инициатива – поради добре познатите репресия, стагнация и липса на поле за изява в тоталитарните режими.

В експозицията се включиха фотографи, архитекти, урбанисти и артисти от различни среди, квалификации и националности и живеещи и работещи в различни държави.

Основен момент е експерименталната същност на мероприятието, което дава възможност за напълно свободен диалог и нецензуриран коментар по темата от множество различни гледни точки.

"Главната ни цел е провокация на гражданската и специализирана мисъл (хуманитарна, социологическа, архитектурна, артистична, градоустройствена) в посока развитието на градовете в бъдещ план, както и преодоляване на определени национални комплекси, породени от "изостаналото" интелектуално развитие на нашите "източни" общества и изграждане на самосъзнание и самочувствие", споделя организаторът на изложбата арх. Светла Попова.

"Твърдо вярваме, че все още се намираме в преломен и драматичен (след)преходен момент от съвременната история на Източна Европа – и от начина, по който ще се справим с актуалните проблеми, зависи бъдещето развитие на градовете ни като инкубатори на креативна дейност и качество на живот", разкриват още те.

В рамките на събитието ще бъдат разгледани въпроси, като как би изглеждал градът на близко бъдеще (София), ако всички нестандартни/некомерсиални идеи на архитекти и културни активисти бъдат изпълнени, превъзмогвайки икономически, физически, догматични ограничения? Ако не трябваше да се съобразяваме с "нуждата" от молове и побългарени небостъргачи? Ако дейците на културата бяха свободни да оформят града преди всичко етически и морално освен естетически?

Експозицията е пряко свързана с темата на Софийската архитектурна седмица 2013: "Град на Бъдещето", чийто куратор арх. Павел Янчев е един от участниците в изложбата.

Водещи

Най-четени