Как браним културната ценност Старосел? 13.08 | 16:01

Общините проявяват незаинтересованост, отчитат от културното ведомство

От Теодора Кокаланова

Храмовият комплекс "Четиньова могила" е разкрит през 2000 г. Земният насип пред крепидата е отнет по време на археологическите разкопки, като по този начин е отслабена устойчивостта на структурата. Не е направена ефективна вертикална планировка с цел отвеждане на повърхностните води. Това заявиха от министерство на културата във връзка с изказвания на г-жа Пенка Ганева, кмет на община Хисаря за недоброто състояние на "Тракийски култов център "Старосел".

Този проблем засяга всички археологически обекти. Според културното министерство е необходим екип от специалисти по консервация и реставрация още при започването на теренните археологически проучвания. от ведомството подчертават, че е започната системна работа, като приоритетно вниманието е насочено към преодоляване на аварийното състояние на най-ценния елемент - самата гробница – хероон, и срутения в миналото купол. 

За опазването на храмовия комплекс "Четиньова могила" в периода 2007 – 2013 г. Министерството на културата е осигурило 697 855 лв. и с тези средства са били приключени грубите строителни работи. За обекта има издаден акт за публична държавна собственост от 2003 г., като през 2010 г. правата за управление са били предоставени на Министерството на културата, а приходите от туристическата дейност се усвояват от община Хисар. В Министерството на културата няма информация каква част от тези средства се изразходват за целите на опазването на недвижимата културна ценност и за какви дейности.

Извършените работи по възстановяване на купола са изпълнени на основание разрешение за строеж на главния архитект на община Хисаря. Екипът, осъществил досегашното проектиране, е обобщил своите предложения в програма за цялостна консервация, реставрация и експониране на Храмовия комплекс "Четиньова могила", за реализацията на която, съгласно становище на проектанта, е необходимо да се осигурят около 1 300 000 лв.

Проблемите на опазването на тракийска могила "Хоризонт" са сходни с тези на Храмовия комплекс "Четиньова могила" и са в резултат на същите методологически, организационни и технически причини, свързани с липсата на полидисциплинарен екип от специалисти още при започването на теренните археологически проучвания, отслабена устойчивост на структурите, липса на ефективна вертикална планировка с цел отвеждане на повърхностните води и т.н. Министерството на културата ще търси възможности за финансиране на най-неотложните дейности по съхраняване на недвижимата културна ценност още през настоящата година. 

През 2013 г. чрез бюджета на Министерството на културата са предоставени 35 000 лв. за теренни археологически проучвания и извършване на теренна консервация на обект: Тракийско светилище на връх "Кози грамади".

За 2014 г. не е постъпвало искане за продължаване на проучванията. Предстои назначаване на комисия от министъра на културата, която да предложи необходимите последващи действия за опазване на културните ценности.

Като проблем при експлоатацията на археологическите обекти след приключване на тяхната консервация и реставрация се очертава незаинтересоваността на някои общини по отношение на желанието да им се предоставят права за управление. Така недвижимите културни ценности не могат да се включат в активно социокултурно обращение, а скромните финансови и ресурсни възможности не могат да осигурят адекватна грижа и ефективната им експлоатация. 

Водещи

Най-четени