Как да кръстим „Българския Лувър”? 11.09 | 09:22

Дайте своето предложение за име на Националния музеен комплекс

От Олга Андреева

Министерството на културата продължава да събира предложения за име на бъдещия Национален музей на България, който за момента управляващите наричат разговорно "Българския Лувър”.

Средствата за Националния музеен комплекс вече са осигурени от Оперативна програма "Регионално развитие” 2007-2013 по проект "Национален музеен комплекс”, уточняват от ведомството. Стойността на безвъзмездната финансова подкрепа е в размер на 27 251 872 лева.

Бъдещият Национален музеен комплекс ще се намира в кв. 500 в сградите на бившия Технически университет в София. Комплексът ще има големи експозиционни площи, зали за гостуващи изложби, модерни фондохранилища и реставрационни ателиета с обща разгъната площ от 21 000 м².

От Министерството на културата, въпреки че наложиха грандоманското название "Български Лувър”, признават, че най-големият български музей има нужда от "хубаво, звучно българско име", тъй като няма да е просто музей, а в неговите пространства ще се съхранява паметта на нацията.

Предложенията могат да се изпращат в Министерството на културата на адрес: София 1000, бул. "Ал. Стамболийски” № 17, дирекция "Културно наследство”, отдел "Музейна дейност и изобразителни изкуства”, както и по електронен път на адрес: k.djumalieva@mc.government.bg. 

Водещи

Най-четени