Как празнуват Благовещение в "Етъра" 25.03 | 09:36

Не бива да излизаме гладни и без пари от дома, за да не ни закука кукувица

От Станимира Колева

Възпроизвеждане на обредни практики по Благовещение ще покаже АЕК "Етър" в деня на празника - 25 март, неделя. С баене и ритуали по гонене на змиите и гущерите ще започне "благият" ден от 11,30 ч.

За поредна година самодейци от община Габрово ще представят традиционните вярвания на българина, свързани с Благовещение. Група от НЧ "Просвета 1931" от с. Новаковци и дечица от габровската детска градина "Перуника 1" ще прескачат огън за здраве, за да се пречистят и предпазят от болести, и ще пропъдят примамените от пролетното слънце влечуги със силата на лескова тояга.

Редица народни поверия характеризират Благовец - зарязват се овошките, за да са им сладки плодовете пробиват се ушите на малките деца и се жигосват домашните животни, защото на този ден не се чувства болка. Иманярите също вярват в своя късмет на 25 март, защото слънцето трепти силно там, където има заровено съкровище.

Вероятно най-разпространено за този ден е поверието да не излизаме гладни и без пари от дома, за да не ни закука кукувица. Години наред народът ни предава тази поличба, според която пълният стомах и джоб на Благовещение ще ни донесе благодатна година.

Организаторите на празничния ден от АЕК "Етър" канят малки и големи да се включат в гоненето на зимата и да се калят със здраве. Възстановката на обичая ще бъде на площада пред църквата в комплекса.

 

Водещи

Най-четени