Как се правят картини и пластики от ориз 19.03 | 09:58

Показва го изложба в Пловдив

От Олга Андреева

Какво е общото между ориза, горелката и изкуството? Отговорът дава уникална изложба "ОриС”, която ще бъде открита в Пловдив утре, 19 март, от 18 ч. в изложбения салон на мол "Галерия Пловдив”.

Творбите в изложбата показват, че освен за ядене, оризът служи и за изкуство, а вместо за изгаряне горелката може да превърне едно дървено платно в истинска храна за ценители. Уникалната изложба "ОриС” включва картини, пластични композиции от ориз.

Това не е просто поредната експозиция, а е новаторски проект с автори Кунка Бакалова и Момчил Николов от Карлово. Момчил е завършил НХА - скулптура, а Кунка Бакалова е дизайнер.

Оризът е основният материал в творбите на Кунка от няколко години, когато съвсем случайно осъзнала, че той може да се използва за нещо повече от храна.

Покрай работата си художничката научила за ориза повече от всеки друг - като факта, че по света има около 350 хиляди вида от него. Работи с няколко десетки от тях. За творбите ѝ помага Момчил, който също направил откритие, при това отново случайно – вместо с четки, рисува с горелка, на дървено платно. А резултатът надминал очакванията му.

Последната творба на двамата новатори е обща – скулптура на жена, изцяло направена от любимия на Кунка ориз. Отнела им е десетки часа неуморна работа и още толкова килограма материал.

Дошлите на откриването ще се насладят и на модно ревю, в което манекените ще представят дрехи от ориз, бижута, обувки. По време на изложбата посетителите ще имат шанса да си закупят бижута и картички от ориз, да отнесат в дома си късче от оризовите творения на Кунка Бакалова и Момчил Николов. 

Водещи

Най-четени