Как станахме равни на другите европейски народи 24.05 | 09:11

Милиони четат и пишат на кирилица. България празнува Деня на славянската писменост и култура

От Филипа Тодева

България рядко попада в позитивни класации. Сигурно защото ние самите не сме особено позитивни. Не, ние не сме в позитивните класации и може би точно по тази причина някак не се усещаме равни на другите европейски народи.

Питали ли сме се някога – има ли нещо, което да ни направи равни. Ако сте си задавали този въпрос, то вече сте си спомнили, че "и ний сме дали нещо на света".

Азбуката! Безценен дар!

Този дар е плод на оная мисъл, която води към познанието. Но винаги в началото е словото, а написаното слово, става безценно и вечно. 

Днешният ден е от тези, на които можем да допуснем поне мъничко гордост да изпълни гърдите ни. Защото с тази гордост ще си спомним за делото на Светите братя. Историята помни тежката съдба на българите, но нашепва и думи за едни славни дела, които ни правят равни на всички в Европа.

Такова е делото на Кирил Методий. Тяхната рожба глаголицата става основа на кирилицата. И "ний сме дали" над 200 милиона души по света възможността да четат и пишат на нея.

Кирилицата е официална азбука в Монголия и в някои републики от бившия Съветски съюз, а до 19 в. се е ползвала и в Румъния.

Водещи

Най-четени