Каква е контракултурата в България? 19.03 | 07:15

Изложба показва субкултурите през 70-те и 80-те години

От Гергана Златкова

Младежката контракултура в България на 70-те и 80-те е изложбата, която ще събере на едно място фотографиите на Михаил Груев, Боян Гюзелев, Нели Недева - Воева и Робърт Леви.

Тя е част от изследователския проект, посветен на младежките субкултури в България през 70-те и 80-те години. Изложбата събира на едно място колекция от фотографии и текстове на стихове и песни, които представят духа и времето, в което нашата контракултура се развива.

Застъпени са основните субкултури като тези на хипарите, битниците, пънкарите, уейвовете, метълите и рокерите, събрали се под шапките на различни музикални течения. 

Една от целите на авторите е да се разгледа феномена на младежката контракултура като социално явление и като продукт на появилия се в този период разлом между младите на България и режима и неговата идеология.

Настроението в тази изложба е едновременно и носталгично, и с известно намигване, коментират организаторите на страницата си във Facebook.

Концепцията й е разнопосочна, но такива бяха и самите младежки субкултури на това време.

Нямаме за цел да изграждаме монолитен образ на младежките движения, а да го поставим в един по-широк контекст, да изразим авангардната им естетика, която те носеха при цялата си хаотичност, емоционалност и трансгресивност.

Така че в последна сметка усещането на авторите, което те се опитват да предадат и на зрителите, е напълно лично и експресивно.

Посланието е насочено към създаването на правдив образ на тази генерация, в контекста на разнопосочната ѝ еволюция и обърканост, но най-вече на новия живот, който тя носеше.  

Изложбата вече отвори врати в галерия Алма Матер и ще продължи до 5 април.

Водещи

Най-четени